top of page

Γιατί νιώθω κούραση μετά το φαγητό;



Πολλές φορές, μετά το γεύμα, η αίσθηση της κούρασης μπορεί να είναι αρκετά δυσάρεστη. Μέρος αυτού του φαινομένου οφείλεται στη βασική φυσιολογία: Όταν τρώμε, το περισσότερο από το αίμα μας προορίζεται για το πεπτικό σύστημα για να επεξεργαστεί την τροφή.


Παράλληλα με τη λήψη τροφής, το σώμα ενδέχεται να παράγει περισσότερη σεροτονίνη, ένα νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει τον ύπνο και τη διάθεση — ιδίως αν η τροφή ήταν πλούσια στο απαραίτητο αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο βρίσκεται σε πρωτεΐνες όπως κοτόπουλο, τυρί και ψάρι.


Η τάση να νιώθεις κούραση μετά το φαγητό δεν υπονοεί κατ' ανάγκην κάτι παράλογο. Ωστόσο, μπορεί να εκλαμβάνεται ως πρόβλημα ή ως δυσάρεστη εμπειρία, ειδικά αν έχεις μπροστά σου μια αρκετά απαιτητική μέρα με στιγμές και άτομα που απαιτούν την άμεση προσοχή σου-εργασία, παιδιά, σύντροφο, σπίτι.


Το τι επιλέγουμε να φάμε έχει άμεση επίδραση στα επίπεδα ενέργειάς μας. Εάν καταναλώνουμε επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, η γλυκόζη αυξάνεται πολύ γρήγορα στο αίμα μας που ακολουθείται από άμεση κούραση. Πολλά φαγητά περιέχουν γρήγορους υδατάνθρακες που κάνουν τη γλυκόζη στο αίμα να ανεβαίνει ταχέως και περισσότερο από ό,τι χρειάζεται πραγματικά. Το σώμα αντιδρά μειώνοντας άμεσα ξανά τη γλυκόζη στο αίμα, συνήθως σε ένα ακόμη χαμηλότερο επίπεδο από ότι πριν από το φαγητό. Και είναι τότε ακριβώς που αρχίζεις να αισθάνεσαι την κόπωση μετά το φαγητό και την επιθυμία για γλυκό να πλησιάζει. Σαν να μην έφαγες μόλις, ένα πράγμα. Αλλά λες, για να πεινάω, ο οργανισμός μου μου λέει να φάω και άλλο, το χρειάζομαι. Και ίσως να είναι έτσι, πολλές από τις φορές. Ίσως όμως, πάλι, ο οργανισμός να σε ξεγελάει, άθελά του, και άθελα σου.


Γιατί; Γιατί δεν έχει λάβει τη θρέψη που χρειάζεται και για αυτό αντιδρά κάπως…αλλόκοτα.

Εδώ σου έχω τις καλύτερες συμβουλές που μπορούν να σε βοηθήσουν να διατηρείς σταθερά τα επίπεδα της ενέργειάς σου κατά τη διάρκεια της ημέρας.


1.     Μην ξεχνάς τα λαχανικά!

Μια πολύχρωμη σαλάτα δεν είναι μόνο φρέσκια και νόστιμη, αλλά σε γεμίζει και με σχετικά χαμηλή ενεργειακή περιεκτικότητα και πολλές ίνες, οι οποίες είναι καλές για τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα. Η επιλογή πιο ισορροπημένων γευμάτων και σνακ μπορεί να σε βοηθήσει να νιώθεις λιγότερο κουρασμένη μετά το φαγητό. Όσπρια σούπα ή κατσαρόλας ή σαλάτα με άπαχη πρωτεΐνη όπως ψαρικά, λευκό κοτόπουλο ή φασόλια και φακές καλό είναι περιλαμβάνονται ως βασικά συστατικά στα γεύματά σου. Για παράδειγμα, ένα wrap ολικής άλεσης με λευκό κοτόπουλο, τυρί και λαχανικά είναι μια άλλη επιλογή. Δοκίμασε να συνδυάσεις το φρούτο σου με λίγους ξηρούς καρπούς αντί για ένα γλυκό. Το να έχεις το δικό σου φαγητό και σνακ μαζί σίγουρα θα σε απαλλάξει από την λύση ανάγκης που θα βρεις στο πρώτο διαθέσιμο μαγαζί και θα σε βοηθήσει να ακούσεις το σώμα σου καλύτερα, διατηρώντας την ενέργειά σου. Δες εδώ μερικές εύκολες λύσεις που σου προτείνω https://www.heliocentriclife.com/%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/general-discussion/eisai-sto-treximo-eykoles-kai-threptika-geymata-na-eheis-mazi


2.     Σκέψου τι πίνεις!

Πολλά από τα ποτά του… Σαββατοκύριακου περιέχουν πολλές θερμίδες και είναι εύκολο να χάσουμε το μέτρημα, ειδικά όταν πίνουμε με το φαγητό. Και όχι, δε μιλώ μόνο για το αλκοόλ. Ειδικά τα αναψυκτικά έχουν την τάση να αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα. Και όχι, δε μιλώ μόνο για το Σαββατοκύριακο. Σκέψου τι καταναλώνεις ενδιάμεσα και ως συνοδευτικό στα γεύματά σου στο σπίτι, στη δουλειά και όταν τρως έξω. Χυμοί, αναψυκτικά, αλκοόλ, όλα επηρεάζουν την ενέργεια σου. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις; Νεράκι! Βρύσης ή ανθρακούχο, είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι!


3.     Πάρε το χρόνο σου!

Όλα τα νόστιμα φαγητά στο τραπέζι μας μπορούν εύκολα να μας πείσουν να φάμε πολύ περισσότερο από ό,τι πραγματικά χρειαζόμαστε. Όταν η μερίδα είναι (σχετικά) μεγάλη με τρόφιμα και συστατικά με πολλές θερμίδες και ενέργεια, όπως σάλτσα, λάδι, αλεύρι/ψωμί, μακαρόνια, ρύζι και άλλα, το σώμα επικεντρώνεται στην πέψη. Τα λαχανικά και η άπαχη πρωτεΐνη, από την άλλη, γεμίζουν χωρίς να προσθέτουν πολλή ενέργεια, και μια φρέσκια σαλάτα είναι μια υγιεινή προσθήκη στα γεύματά σου. Όταν παράλληλα τρως αργά και ευχαριστιέσαι την κάθε μπουκιά, τότε δίνεις την ευκαιρία στο σώμα να κάνει σωστά την πέψη δίχως να επιβαρύνεις το στομάχι με επιπλέον δουλειά.


4.     Και  για επιδόρπιο… περίπατο!

Ένας γρήγορος, δεκάλεπτος περίπατος βοηθάει στη βελτίωση της κυκλοφορίας και τη διατήρηση της εγρήγορσης μετά το φαγητό. Βάλε τον στη ρουτίνα σου, θα με θυμηθείς!


5.     Κοιμάσαι σαν πουλάκι;

Εάν δεν κοιμάσαι αρκετά, το σώμα σου πιθανόν να καταστείλει την ορμόνη που λέγεται λεπτίνη, η οποία σηματοδοτεί την αίσθηση του κορεσμού, ή/και να αυξήσει τη γρελίνη, ορμόνη που ενεργοποιεί το αίσθημα της πείνας. Η έλλειψη επαρκούς ξεκούρασης μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τις δεξιότητες λήψης αποφάσεων, τον συναισθηματικό έλεγχο και μια περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει την κατανάλωση τροφής, καθιστώντας δυσκολότερο το να αντισταθείς στην επιθυμία για γλυκό και επεξεργασμένα τρόφιμα. Προσπάθησε λοιπόν κοιμάσαι 7 έως 9 ώρες ανά νύχτα σε ένα περιβάλλον που είναι δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο. Μια ρουτίνα χαλάρωσης σαν και αυτήhttps://www.heliocentriclife.com/service-page/mazi?referral=service_list_widget&location=38aad352-8219-46ab-b741-83633f0e96a0  μπορεί να σε βοηθήσει καταλυτικά σε αυτό.


Δοκίμασέ κάτι από τα παραπάνω και μοιράσου το άρθρο με όποια-ον νομίζεις πως θα ωφεληθεί από την ανάγνωσή του!


Με αγάπη,

Βασιλική

17 views0 comments

Related Posts

See All

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page